Tekintse meg aktuális akcióinkat ITT

Kérdése van? Hívjon minket! +36201234567

Blog

Szem előtt a biztonság: A munkavédelmi szemüvegek kritikus szerepe

2023.09.19 14:45
Szem előtt a biztonság: A munkavédelmi szemüvegek kritikus szerepe

A munkavédelmi szemüvegek olyan eszközök, melyek védelmezik szemünket a környezetbeli veszélyektől. Ezen esszenciális biztonsági eszközök viselése számos munkakörben nem csupán ajánlott, hanem kötelező is. A megfelelő szemvédelem kiválasztása és használata elengedhetetlen azokban a szituációkban, ahol az emberi szem sérüléseknek, szennyeződéseknek vagy akár sugárzásnak lehet kitéve.

Mi a különbség egy hobby és egy munkavédelmi szemüveg között?

A hobby és munkavédelmi szemüvegek között több különbség is van, melyek elsősorban a tervezési célból és a használati körülményekből adódnak:

  • Biztonsági előírások és szabványok: Munkavédelmi szemüvegeknek meg kell felelniük bizonyos ipari és nemzeti szabványoknak. Ezek a szabványok meghatározzák a szemüvegek ütésállóságát, anyagminőségét és egyéb tulajdonságait, hogy biztosítsák a viselő védelmét. A hobby szemüvegek nem feltétlenül felelnek meg ezeknek a szigorú szabványoknak.
    A munkavédelmi szemüvegek piacát szabványok és előírások szabályozzák, hogy biztosítsák a termékek minőségét és azoknak a felhasználójuk védelmét.

Magyarországon és az Európai Unió egész területén általában az EN (European Norm) szabványokat követik a munkavédelmi eszközök terén. Az munkavédelmi szemüvegekre vonatkozó legfontosabb európai szabvány az EN 166. Ez a szabvány határozza meg az alapvető követelményeket, melyek a szem és az arc védelmére vonatkoznak.

Az EN 166 szabvány részletezi többek között:

- Az optikai osztályokat: ezek a lencsék minőségét és azok optikai tisztaságát határozzák meg.

- A mechanikai szilárdságot, amely meghatározza, mennyire ellenálló a szemüveg különböző mechanikai behatásokkal szemben (pl. ütésállóság).

- Páramentesítést és folyadék elleni védelmet.

- Az oldalvédelemre vonatkozó követelményeket.

- Az UV-védelemre vonatkozó specifikációkat.

Ezen kívül az EN 166 szabványhoz kapcsolódóan több más EN szabvány is létezik, amelyek specifikus kockázati tényezőket vagy alkalmazási területeket fednek le.

A Magyarországon értékesített munkavédelmi szemüvegeknek meg kell felelniük ezeknek a szabványoknak, és rendelkezniük kell egy megfelelő CE-jelöléssel, ami azt jelenti, hogy a termék megfelel az összes vonatkozó európai irányelvnek.

A munkavédelmi szemüvegek piacának szabályozása folyamatosan változhat, ahogy az új technológiák és kutatási eredmények alakítják a követelményeket. A legfrissebb információkhoz érdemes konzultálni a Magyar Szabványügyi Testülettel vagy a munkavédelmi hatósággal.

  • Anyagok és tervezés: Munkavédelmi szemüvegek általában erősebb és ellenállóbb anyagokból készülnek, mint a hobby szemüvegek. Például polikarbonát lencséket használnak, amelyek ellenállnak a magas energiájú ütéseknek.

 

  • Kiegészítő funkciók: Egyes munkavédelmi szemüvegek kiegészítő funkciókkal rendelkeznek, mint például oldalsó védelem, UV-védelem, páramentesítés vagy különleges bevonatok a karcolódás ellen. Míg a hobby szemüvegek lehetnek egyszerűbbek és kevesebb funkcióval rendelkeznek.

 

  • Ár: Mivel a munkavédelmi szemüvegeknek meg kell felelniük bizonyos szabványoknak és speciális anyagokból készülnek, általában drágábbak, mint a hobby szemüvegek.

 

  • Stílus és dizájn: Bár a munkavédelmi szemüvegek tervezése egyre inkább figyelembe veszi az esztétikai szempontokat, a fő hangsúly még mindig a biztonságon és a funkcionalitáson van. A hobby szemüvegek esetében az esztétika és a kényelem lehet a fő szempont.

 

Összefoglalva, ha olyan tevékenységet végez, ahol fontos a szeme védelme, mindig válassza a megfelelő szabványoknak megfelelő munkavédelmi szemüveget. Még ha csak otthoni munkálatokról vagy hobbytevékenységről van is szó, a megfelelő védelem elengedhetetlen.

Magyarországon számos munkavédelmi terméket forgalmazó cég kínál különböző márkájú munkavédelmi szemüvegeket. Néhány ismert és elterjedt márka:

  • 3M: A 3M világszerte ismert a munkavédelmi eszközök terén, és Magyarországon is elérhető. Munkavédelmi szemüvegek széles skáláját kínálják, beleértve a páramentesített, UV-védett és különböző bevonatokkal ellátott modelleket.

3M_GG501SGAF-EU ZÁRT VÉDŐSZEMÜVEG PC, VÍZTISZTA
https://munkaruhakozpont.hu/3M-GG501SGAF-EU-ZART-VEDOSZEMUVEG-PC-VIZTISZTA

 3M védőszemüveg

 

  • Uvex: A német gyártmányú Uvex munkavédelmi szemüvegek széles választékban érhetők el Magyarországon is. Az Uvex a magas minőségű munkavédelmi eszközeiről ismert.

UVEX ULTRASONIC FLIP-UP HEG. SZEMÜVEG FELHAJTHATÓ IR5
https://munkaruhakozpont.hu/UJ-UVEX-ULTRASONIC-FLIP-UP-HEG-SZEMUVEG-FELHAJTHAT

 UVEX védőszemüveg

 

  • Milwaukee: elsősorban az elektromos kéziszerszámok és tartozékok gyártásáért ismert, de a márkának széles választéka van különböző munkavédelmi eszközökből is, beleértve a védőszemüvegeket

MILWAUKEE PERFORMANCE VÉDŐSZEMÜVEG SÖTÉTÍTETT
https://munkaruhakozpont.hu/Milwaukee-Performance-vedoszemuveg-sotetitett-1-db

 Milwaukee védőszemüveg

 

  • Honeywell: A Honeywell egy másik nagy név a munkavédelmi iparban, és szemüvegeik Magyarországon is kaphatók.

 

  • Bolle: A Bolle munkavédelmi és sport szemüvegeiről is ismert, és termékeik Magyarországon is elérhetők.

 

  • Delta Plus: A Delta Plus egy másik népszerű európai munkavédelmi márka, amely munkavédelmi szemüvegeket is gyárt.

A Munkaruhaközpontnál hiszünk abban, hogy minden munkavégzés során az elsődleges prioritás a biztonság. Védőszemüvegeinkkel nem csak a szem károsodását előzzük meg, hanem a munkavállalók komfortérzetét is növeljük. Válassza a megbízható védelmet, és tegye munkahelyét biztonságossá velünk!