Tekintse meg aktuális akcióinkat ITT

Kérdése van? Hívjon minket! +36201234567

Blog

Tippek és trükkök a konyhai munkaruhák tisztításához

2023.09.14 14:42
Tippek és trükkök a konyhai munkaruhák tisztításához

A konyhai munkaruhák gyakran nehezebben eltávolítható foltoknak és szennyeződéseknek vannak kitéve, mint az átlagos ruházat. Íme néhány tipp és trükk a konyhai munkaruhák tisztításához:

  1. Azonnali kezelés: Ha valami ráfröccsen a ruhára, azonnal mossa le hideg vízzel, hogy minimalizálja a folt mélységét.
  2. Különleges folteltávolítók: Használjon olyan folteltávolítókat, amelyek kifejezetten olajos vagy zsíros foltok ellen vannak.
  3. Hideg víz: Mindig kezdje hideg vízzel a foltok kezelését, mivel a meleg víz rögzíthet egyes foltokat.
  4. : Friss vörösboros foltok esetén a só képes felszívni a nedvességet és megakadályozni a folt továbbterjedését.
  5. Sütőpor és ecet: Készítsen pasztát sütőporból és vízből, majd vigye fel a foltos területre. Hagyja hatni néhány percig, majd öblítse le. Az ecet is hasznos lehet olajos foltok eltávolítására.
  6. Szódabikarbóna: Szórjon egy kis szódabikarbónát a foltos területre, majd öblítse le vízzel. Ez különösen zsíros foltoknál lehet hatékony.
  7. Napfény: A napfény természetes fehérítő hatású. Ha lehetséges, szárítsa a ruhákat a napon.
  8. Ne használjon klórtartalmú fehérítőt: Ez károsíthatja a ruha szövetét és elszíneződhet tőle.
  9. Ne tegye a szárítóba a ruhát, amíg a folt el nem tűnik: A hő rögzítheti a foltot. Ha a folt még mindig látható a mosás után, ismételje meg a tisztítási folyamatot.
  10. Rendszeres ellenőrzés: Miután kivette a ruhákat a mosógépből, ellenőrizze őket, hogy biztosan eltávolították-e az összes foltot. Ha nem, kezelje újra a foltot és mossa újra.
  11. Külön mosás: Ha lehetséges, mossa külön a konyhai munkaruhákat az egyéb ruhadaraboktól, hogy elkerülje a foltok és szagok átvitelét.
  12. Magas hőfok: Néhány konyhai foltot csak magasabb hőmérsékleten lehet eltávolítani, különösen az olajos vagy zsíros foltokat. Ellenőrizze a ruha címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságosan mosható-e magas hőfokon.

Magyarországi szabályoknak megfelelő fertőtlenítés

Magyarországon, mint sok más országban is, a fertőtlenítési eljárásokat általában a közegészségügyi előírások és szabványok határozzák meg. A konkrét előírások és ajánlások változhatnak az idők során és attól függően, hogy melyik területről van szó (pl. egészségügy, vendéglátás, oktatás stb.).

Az alábbiakban felsorolunk néhány általánosan elfogadott és használt fertőtlenítési módszert és szert, amelyeket Magyarországon is széles körben alkalmaznak:

  • Hipoklorit-alapú szerek: Ez a klórtartalmú vegyületek csoportja hatékonyan pusztítja el a baktériumokat és vírusokat. A háztartási fehérítő is ebbe a kategóriába tartozik, de fontos, hogy az előírt arányban hígítsuk vízzel.
  • Alkohol-alapú kézfertőtlenítők: Legalább 60-70%-os alkoholtartalmú szerek, melyek hatékonyak sokféle baktérium és vírus ellen.
  • Jód-alapú fertőtlenítők: Jód alapú oldatok, melyek hatékonyan ölik meg a mikroorganizmusokat.
  • Peracetikus sav: Ezt az oxidálószert széles körben használják az egészségügyben eszközök és felületek fertőtlenítésére.
  • Kvaterner ammóniumvegyületek: Ezek a vegyületek szintén hatékonyak különböző mikroorganizmusok ellen, és gyakran használják őket felületfertőtlenítőkben.
  • : Forró víz vagy gőz is alkalmazható a fertőtlenítésre, különösen az élelmiszer-iparban vagy az egészségügyben.
  • UV-fény: Az ultraviola sugárzás különösen hatékony egyes mikroorganizmusok, köztük a vírusok ellen. Ezt a módszert gyakran használják vízfertőtlenítésre vagy légterekben.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő fertőtlenítési módszer kiválasztása attól függ, milyen típusú kórokozókat szeretnénk elpusztítani, és milyen környezetben vagy felületen alkalmazzuk a fertőtlenítést.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), illetve más egészségügyi és állategészségügyi hatóságok adnak ki ajánlásokat és előírásokat a fertőtlenítési gyakorlatokkal kapcsolatban, amelyeket az adott területen működő intézményeknek és vállalkozásoknak be kell tartaniuk. Ha konkrét és aktuális információkat szeretne, érdemes közvetlenül ezeknek az intézményeknek az ajánlásaiban vagy a hivatalos közleményeikben tájékozódni.

 

Emlékezzen arra, hogy mindig kövesse a ruha címkéjén található utasításokat, és tesztelje a tisztítószereket és technikákat egy kevésbé látható területen, mielőtt az egész ruhadarabon alkalmazná őket.

 

Amennyiben konyhai munkaruhát szeretne vásárolni, számos darabot találhat a Munkaruhaközpont kínálatában. Javaslatként néhány termékünk:

 

  • S839 - HENTES KÖTÉNY

https://munkaruhakozpont.hu/S839-Hentes-koteny

Alapanyag: 100% pamut 280g. Méret: 72x95cm.. Állítható nyakpánttal.

 Hentes kötény

 

  • C836 - SUSSEX SÉF KABÁT

https://munkaruhakozpont.hu/spd/PW-C836WHRXL/C836-Sussex-sef-kabat

A nyerő séfkabát. Prémium minőségű 100% pamut alapanyagból készül. Rendkívüli nedvszívóképességgel rendelkezik, így kényelmes viselet egész nap. Klasszikus kétsoros gombolás, műanyag nagyméretű gombokkal.

 Séf kabát

 

  • C079 - BROMLEY SÉF NADRÁG

https://munkaruhakozpont.hu/spd/PW-C079CHRXL/C079-Bromley-sef-nadrag

A Bromley séfnadrág magas minőségű pamutból, kényelmes stílusban készül. Garantáltan komfortos viselet egész napon át. Teljes gumírozott derékkal, zippzáros záródással, farzsebbel rendelkezik. Alapanyag: 100% pamut, 190g.

Séf nadrág