Tekintse meg aktuális akcióinkat ITT

Kérdése van? Hívjon minket! +36201234567

Blog

Élelmiszeripari munkaruházati előírások és személyes védőeszközök Magyarországon

2023.09.30 14:24
Élelmiszeripari munkaruházati előírások és személyes védőeszközök Magyarországon

Magyarországon, mint sok más országban is, az élelmiszeripari gyárakban a munkaruházat és a személyes védőeszközök (PPE) viselése a termék higiéniai minőségének megőrzése érdekében szigorúan szabályozott. A specifikus követelmények az adott gyár vagy létesítmény termelési tevékenységétől, az ott előállított termékek típusától és a higiéniai kockázatoktól függnek. A legtöbb élelmiszeripari gyárban az alábbi munkaruházati és PPE előírások általánosan érvényesek:

  1. Hajháló: A haj teljes lefedése céljából kell hordani, hogy a hajszálak ne essenek az élelmiszerbe.
  2. Szakállháló: Azok számára, akik hosszú szakállal rendelkeznek.
  3. Munkaruha: Általában könnyen tisztítható és specifikusan az adott iparág számára tervezett. Elkerüli az élelmiszerrel való szennyeződést.
  4. Védőkesztyű: Különösen akkor, ha a munkások közvetlenül érintkeznek az élelmiszerrel. A kesztyűknek cserélhetőeknek és könnyen tisztíthatóaknak kell lenniük.
  5. Cipővédő vagy védőcipő: Csúszásmentes, könnyen tisztítható és az élelmiszerrel való érintkezéstől védett.
  6. Maszk vagy arc védelem: Néhány gyárban, különösen, ha poros környezetben dolgoznak vagy a légúti szennyezés kockázata áll fenn.
  7. Füldugó vagy fülhallgató: Zajos környezetben.
  8. Kötény vagy más védőruházat: Bizonyos tevékenységeknél, ahol fokozott a szennyeződés veszélye.

Alapvető higiéniai szabályok

Magyarországon az élelmiszeripari gyárakban történő higiéniai előírások az Európai Unió szabályozásaival összhangban vannak, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi az ellenőrzést. Az alábbiakban bemutatunk néhány alapvető higiéniai előírást, amelyeket egy élelmiszeripari gyárban be kell tartani és amelyeket a hatóság ellenőriz:

  1. Kézmosás és kézfertőtlenítés: A dolgozóknak rendszeresen és megfelelően meg kell mosniuk és fertőtleníteniük a kezüket, különösen munkába lépéskor, WC-használat után, szünetek után és bármikor, amikor szennyeződnek.
  2. Ruházat: A dolgozóknak tisztán tartott munkaruhát és személyes védőeszközöket (pl. hajháló, kesztyű) kell viselniük az élelmiszerekkel való érintkezés során.
  3. Képzés: A dolgozóknak rendszeres képzésben kell részt venniük az élelmiszerbiztonsági és higiéniai eljárásokról.
  4. Betegség: A fertőző betegségekkel rendelkező vagy ezek tüneteit mutató dolgozóknak nem szabad az élelmiszerrel érintkezni.
  5. Kártevők: A gyárban kártevőktől mentes környezetet kell biztosítani, és rendszeresen ellenőrizni kell a kártevők jelenlétét.
  6. Takarítás és fertőtlenítés: Az eszközöket, berendezéseket és munkafelületeket rendszeresen meg kell tisztítani és fertőtleníteni.
  7. Nyersanyagok tárolása: Az élelmiszereknek megfelelő hőmérsékleten és körülmények között, jól címkézve és külön-külön tárolva kell lenniük.
  8. Hulladékkezelés: A hulladékot rendszeresen el kell távolítani, és megfelelő módon kell kezelni.
  9. Vízminőség: A gyártáshoz használt vizet rendszeresen ellenőrizni kell, és megfelelő minőségűnek kell lennie.
  10. Létesítmények kialakítása és karbantartása: A létesítményeknek úgy kell kialakítva és karbantartva lenniük, hogy minimalizálják a szennyeződés veszélyét.

Ezen szabályok betartása és rendszeres ellenőrzése biztosítja az élelmiszerek biztonságát és minőségét. A nem megfelelőségek esetén a hatóságok büntetéseket szabhatnak ki vagy korlátozhatják a termelési tevékenységet.

 

Összefoglalva, az élelmiszeripari munkaruházatok és a hozzájuk kapcsolódó szabályozások elengedhetetlenek az élelmiszerbiztonság és a munkavállalók védelme érdekében. A helyes ruházat kiválasztása és viselése biztosítja, hogy az élelmiszerek tiszták és biztonságosak maradjanak a fogyasztók számára, miközben a dolgozók is védve vannak. Ha Ön is élelmiszeripari munkaruházatot keres, a Munkaruhaközpont a legjobb választás. Professzionális és széles kínálatunkkal biztosan megtalálja a megfelelő, minőségi ruházatot, amely megfelel a legújabb higiéniai és biztonsági előírásoknak.

 

IMPORT NITRILGUMI VÉDŐKÖTÉNY (3311)

https://munkaruhakozpont.hu/3311-Import-nitrilgumi-vedokoteny

A nitrilgumi védőkötény kiemelkedik az erős kemikáliaállósága, kopásállósága és hosszú élettartama révén. Rugalmas szerkezete ellenére is kiváló védelmet nyújt a vízzel és más folyadékokkal szemben, miközben allergénmentes anyaga a latexre allergiás személyek számára is ideális választást kínál. Ezenfelül a nitril könnyen tisztítható, ami az ipari alkalmazásokban elengedhetetlen higiéniai előnyt jelent.

 IMPORT NITRILGUMI VÉDŐKÖTÉNY (3311)

 

HENTESKÖTÉNY CSATOS 70X100 FEHÉR

https://munkaruhakozpont.hu/HENTESKOTENY-CSATOS-70X100-Feher

  • 0,82 mm vastag, neoprén jellegű, sav-, lúg- és olajálló műbőr, Vinytol alapanyag
  • szín: Fehér vagy zöld
  • derék és nyakrészen állítható hevederszalagok
  • körben hegesztett technológia
  • 20% kénsav, 25% nátriumhidroxid és   paraffin olaj ellen min. 480 percig biztosít védelmet
  • hőmérsékleti tűréstartománya -15°C
  • zöld: 56184-85
  • Fehér: 56182-83
  • méret: 70 x 100 cm és 90 x 120 cm
  • EU szabvány: EN 340, EN 375

HENTESKÖTÉNY CSATOS 70X100 FEHÉR